Thijs van Spaandonk en Noël van Dooren nieuwe leden College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Thijs van Spaandonk en Noël van Dooren zijn benoemd tot nieuwe Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving. Per 1 april 2025 volgen zij Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis op. Samen met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra vormen zij het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa). De nieuwe CRa leden zijn benoemd door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Nieuwe leden college van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Het CRa adviseert het Rijk vanuit een onafhankelijke positie over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot waterbeheer, landschap en de impact van de energietransitie.

De aanpak is transdisciplinair, intersectoraal en verbindt lange termijnafwegingen met korte termijntoepasbaarheid. CRa-leden vervullen hun functie parttime en staan daardoor met een been in de ruimtelijke beroepspraktijk. 

Reacties op benoeming

Marjolein Jansen, Directeur-generaal Ruimtelijke Ordening: “Met de benoeming van Thijs en Noël hebben we waardige opvolgers kunnen vinden voor Jannemarie en Wouter. Zij brengen een brede blik en ervaring mee vanuit de praktijk en in de combinatie met de Rijksbouwmeester en de mensen in het atelier hebben we voor de komende periode weer een mooi team dat werkt aan de grote vraagstukken rondom de ruimtelijke inpassing met kwaliteit voor burgers.”

Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester: “Ik kijk er met groot plezier naar uit om met Noël en Thijs te gaan werken aan bruikbare adviezen voor het oplossen van complexe opgaven in ons land. Veel mensen lopen nu vast in hun leven omdat ze geen huis hebben of overlast ervaren in hun directe omgeving. Vanuit de disciplines landschap, stedenbouw en architectuur zetten we ons als team in voor een rechtvaardige, gezonde toekomst van Nederland en met concrete oplossingsrichtingen voor het heden. Waarbij toekomstbestendigheid en aandacht voor ruimtelijke kwaliteit leidend zijn!”

Portret Thijs van Spaandonk
Thijs van Spaandonk

Over Thijs van Spaandonk

Van Spaandonk (Tilburg, 1981) studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven maar is vooral bezig met het verkennen en adresseren van de ruimtelijke en culturele aspecten van de grote uitdagingen waar we voor staan. Dat doet hij in verschillende rollen. Bijvoorbeeld als partner bij Bright, een R&D laboratorium voor de leefomgeving; waar hij onder andere ontwerpt aan alle schaalniveaus van de energietransitie en bouwt aan een gewortelde en circulaire wijkeconomie.

Hij was ateliermeester voor de City Deal Openbare Ruimte. Thijs was als co-curator van IABR–Down to Earth betrokken bij verschillende tentoonstellingen over de energietransitie als hefboom voor sociaal-inclusief stadmaken. Tussen 2018 en 2023 was hij hoofd van de masteropleiding stedenbouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAVB). Als bestuurslid van Coöperatie 5711 is hij betrokken bij het ontwikkelen van gemeenschappelijk vastgoed in Amsterdam Noord. Hij was gaststudent aan de Hong Kong University en doorliep recent het Collaborations Track van het Bloomberg Havard City Leadership Initiative

Thijs van Spaandonk: “Met het CRa wil ik de komende jaren werken aan een concreet handelingsperspectief voor een solidaire economie richting de 22e eeuw en daarmee voortbouwen op de agenda van onze voorgangers.”

Portret Noël van Dooren
Noël van Dooren

Over Noël van Dooren 

Van Dooren (Ewijk,1967) is landschapsarchitect, studeerde in 1991 af aan Wageningen Universiteit en woont in Utrecht op 2 meter boven NAP. Noël is een nieuwsgierig denker en onderzoeker die tegelijk graag buiten aan het werk is. Hij beheert een boerenerf bij Zutphen en ziet dat als venster op de toekomstige ontwikkeling van Nederland.

Noël begon in 1992 bij H+N+S landschapsarchitecten. Hij sloeg zijn vleugels uit als zelfstandige en was achtereenvolgens redacteur bij Blauwe Kamer, hoofd landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, coördinator van de beroepservaringsperiode, lector aan Van Hall Larenstein Velp, onderzoeker bij Aeres Almere en provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland. In die verschillende rollen waren zijn hoofdthema’s waterbeheer, energie, landbouw en voedsel, maar ook de geschiedenis, kwaliteitszorg en archivering van de landschapsarchitectuur houdt hem bezig. Als zelfstandige initieert hij eigen projecten, schrijft en geeft onderwijs in binnen- en buitenland, vooral voortkomend uit zijn dissertatie Drawing Time

Noël van Dooren: “Het woord van het jaar 2022 was ‘klimaatklever’. Ik zie mezelf als ‘kwaliteitsklever’ die met een gezonde mix van volharding, inzicht en overtuiging vraagstukken van ruimtelijke kwaliteit op de agenda wil krijgen.”

De benoemingen zijn met een brede selectiecommissie - bestaande uit directeuren-generaal van de ministeries van VRO, RWS/IenW, LVVN en OCW, van het Rijksvastgoedbedrijf, de Rijksbouwmeester en een vertegenwoordiger van Atelier Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs – op zorgvuldige wijze tot stand gekomen. De vacatures zijn zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt.