Rijk en regio maken afspraken voor ontwikkeling van de Rotterdamse haven en de regio
Op 26 maart presenteerden de partijen die betrokken zijn bij het NOVEX-gebied Rotterdamse haven hun uitvoeringsagenda. In deze uitvoeringsagenda staan de afspraken die de partijen met elkaar hebben gemaakt over de grondstoffen- en energietransitie, woningbouw, bereikbaarheid en de balans met de leefomgeving, zoals de landschapsontwikkeling en het beperken van geluidshinder. Hiermee geven de partijen invulling aan wie wat wanneer gaat doen om de gedeelde langetermijnvisie voor het gebied te realiseren. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer hierover mede namens de minister van VRO en de andere betrokken bewindspersonen geïnformeerd.
Strategische samenwerking
De Rotterdamse haven is dé plek waar de energie, grondstoffen- en materialentransitie vorm krijgen. 13% van alle energie die Europa gebruikt gaat door de Rotterdamse haven. 40% van de Nederlandse CO2-opgave kan in de Rotterdamse haven worden opgelost. De Rotterdamse haven is van groot belang voor de strategische autonomie en leveringszekerheid van Nederland en Noordwest-Europa. Om deze complexe opgaven aan te pakken werken het Rijk, de regio, het (haven)bedrijfsleven en diverse andere partners samen aan strategische ruimtelijke keuzes en het versnellen van projecten. Doel is het ontwikkelen van een toekomstbestendige haven in een economisch krachtige regio die aantrekkelijk is om in te wonen en te werken.
Lees meer over NOVEX haven- en industriegebieden.

Ruimtegebrek
De Rotterdamse haven kampt met ruimtegebrek. Daarom hebben de betrokken partijen afgesproken om samen onderzoek te doen naar het nut, de noodzaak en de impact van verschillende oplossingen. Het onderzoek kijkt naar het bestaande havengebied, bedrijventerreinen in de regio en de mogelijkheden van een zeewaartse uitbreiding van de haven. Tijdens het BO Leefomgeving in juni 2025 geven partijen het startsein voor de voorbereiding van dit onderzoek.
Haven in transitie
De betrokken partijen pakken gezamenlijk knelpunten aan die de transitie van de haven belemmeren, onder andere op het gebied van ruimte, stikstof en afval. Daarnaast maken de betrokken partijen afspraken over hoe waterstofontwikkelingen in de haven op een veilige manier mogelijk kunnen plaatsvinden.
Een ander belangrijk knelpunt is de stikstofproblematiek. In de uitvoeringsagenda is afgesproken dat de samenwerkende partijen dit jaar met een plan van aanpak komen. Doel is het herstel van de natuur in de Natura 2000-gebieden binnen een straal van 25 kilometer van de haven en het reduceren van stikstofemissies binnen het havengebied.
Kansen voor woningbouw
De regio heeft een grote opgave op het gebied van woningbouw, ook voor het aantrekken en behouden van medewerkers voor bedrijven in de haven. Daarbij hebben havenactiviteiten invloed op de mogelijkheden voor woningbouw en andersom. Daarom brengen de betrokken partijen dit jaar in kaart hoe maatwerkoplossingen kunnen bijdragen aan het realiseren van voldoende woningen.
Van uitvoeringsagenda naar investeringsagenda
In december 2023 stelden het Rijk, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam al het gezamenlijke Ontwikkelperspectief voor de haven vast. De nu gepubliceerde ‘Uitvoeringsagenda 1.0 NOVEX Rotterdamse haven 2025-2050’ vormt de volgende stap in de realisatie daarvan. De fase hierna richt zich op het koppelen van benodigde investeringen aan de vastgestelde doelen, afspraken en projecten. Deze ‘investeringsagenda’ wordt later dit jaar verwacht.
In het programma NOVEX Rotterdamse haven werken veel partijen met elkaar samen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Klimaat en Groene Groei, ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, ministerie van Economische Zaken, provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond. Zij zoeken daarbij de samenwerking met de verschillende gemeenten in de regio en andere belanghebbende partijen.