Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie

De handreiking ‘Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie’ is onderdeel van het kennisdossier Leefbare steden & regio’s. De handreiking bevat een stappenplan voor herstructurering van naoorlogse wijken. Gemeenten worden ondersteund bij de uitvoering van de verduurzamingsopgave hiervan.  

Download de handreiking ‘Woonwijken van de toekomst: vormgeven aan de naoorlogse wijken in transitie’.   

Wat is een naoorlogse woonwijk?

De Nederlandse woonomgeving moet duurzamer, vooral de naoorlogse woonwijken. Een naoorlogse woonwijk is een wijk die is gebouwd om de grote woningnood op te lossen die ontstond door oorlogsschade en de snelle bevolkingsgroei. In deze wijken moet meer ruimte komen voor groen, klimaatadaptatie, energie- en warmtetransitie en de mobiliteitstransitie.  

Een integrale aanpak

In de handreiking wordt geen onderscheid gemaakt tussen stadsontwikkeling en stedelijk beheer. De betrokkenheid van beide organisatieonderdelen zijn wel noodzakelijk voor een integrale aanpak van de openbare ruimte, de ontwikkeling van de wijk en het toevoegen van woningen en voorzieningen.  

Voor een integrale aanpak is de samenwerking met woningcorporaties, netbeheerders en eventuele andere partners ook van belang. Op deze punten gaat de handreiking wel in. De handreiking biedt geen kant en klare oplossing, maar brengt wel de beschikbare kennis, voorbeelden en instrumenten bij elkaar in een overzichtelijke aanpak.