De Omgevingswet stelt regels voor de ruimte waarin we wonen, werken en recreëren: de fysieke leefomgeving. De wet raakt alle overheden in Nederland, omdat het de manier waarop zij werken en samenwerken verandert. Met de Omgevingswet wil het Rijk komen tot een balans tussen het beschermen en het benutten van de fysieke leefomgeving. Bij het beschermen gaat het om het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving.
Binnen de overheid bekijken we de onderdelen van de fysieke leefomgeving in samenhang. We kijken tegelijkertijd naar thema's als milieu, water, natuur, duurzaamheid, cultureel erfgoed en gezondheid. De Omgevingswet biedt de mogelijkheid hiervoor. En biedt de instrumenten voor de aanpak van de opgaven in de fysieke leefomgeving.
Door de Omgevingswet en haar verbeterdoelen te monitoren en te evalueren, houden we zicht op de werking van de wet- en regelgeving in de fysieke leefomgeving. En kunnen we deze waar nodig aanpassen.
Het Omgevingsloket
Het Omgevingsloket is de plek waar informatie over de fysieke leefomgeving te vinden is. Zo staan hier de regels van de Omgevingswet. In het Omgevingsloket kun je ook checken of je een vergunning moet aanvragen. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel. En vervolgens ook een vergunning aanvragen.
Instrumenten van de Omgevingswet
De Omgevingswet heeft meerdere kerninstrumenten, zoals het omgevingsplan, de omgevingsvergunning en ook een omgevingsvisie. Dit is een samenhangend, strategisch plan voor de fysieke leefomgeving. De Nota Ruimte is een omgevingsvisie voor heel Nederland.
Verantwoordelijkheid voor de Omgevingswet
Voor de regels op de verschillende thema’s, zoals bouwen, natuur of cultureel erfgoed, ligt de verantwoordelijkheid bij verschillende departementen van het Rijk. Zo is het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur verantwoordelijk voor de natuurregels en is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verantwoordelijk voor de regels voor cultureel erfgoed. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) is naast verantwoordelijk voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ook stelselverantwoordelijk voor de Omgevingswet. Dit betekent dat het ministerie van VRO verantwoordelijk is voor het beheren en doorontwikkelen van de wet en voor de werking van de kerninstrumenten van de Omgevingswet, zoals het instrument Omgevingsvergunning.
In het interbestuurlijk programma Aan de Slag met de Omgevingswet werken we als Rijksoverheid samen met gemeenten, provincies en waterschappen aan de implementatie van de Omgevingswet.
Meer informatie over de Omgevingswet
- De pagina 'Omgevingswet' op de website van de Rijksoverheid (voor burgers)
- De website van het Informatiepunt Leefomgeving (voor overheid en adviesbureaus)
- De pagina 'Regeringscommissaris Omgevingswet' op de website van de Rijksoverheid
- De pagina 'Evaluatie Omgevingswet' op de website van de Rijksoverheid
- De website van het Omgevingsloket