De maatschappelijke opgaven waar we in Nederland mee te maken hebben, hebben impact op onze fysieke leefomgeving. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte en verantwoorde keuzes te maken. Dit kan alleen als we goed inzicht hebben in wat wel en niet mogelijk is boven en onder de grond. Betrouwbare, toegankelijke ruimtelijke informatie over de leefomgeving is hiervoor de basis.
Basisregistraties met ruimtelijke informatie
Betrouwbare gegevens die goed gecombineerd en gevisualiseerd kunnen worden, zijn erg belangrijk. Overheden zijn al jaren wettelijk verplicht om gegevens die onmisbaar zijn voor de dienstverlening van de overheid vast te leggen in basisregistraties.
Er zijn 6 basisregistraties die specifiek gaan over locaties, zoals een terrein, gebouw of weg. Deze geo-basisregistraties bevatten elk specifieke data. Daarnaast zijn er veel andere geo-datasets, bijvoorbeeld over wegen, energie, landbouw of natuur. Deze data kunnen we op verschillende manieren delen en combineren. De afbeelding hieronder is een voorbeeld van hoe data uit een geo-basisregistratie eruit kan zien.
Datagedreven werken
De ruimtelijke opgaven van Nederland zijn zo groot en samenhangend, dat we afwegingen integraal moeten maken. Om de leefomgeving optimaal te kunnen benutten en beschermen, hebben overheden, bedrijven en burgers inzicht nodig in alle beschikbare ruimtelijke informatie. Alleen zo kunnen we samen de juiste afwegingen maken.
Daarom willen we datagedreven werken: keuzes maken en besluiten nemen op basis van informatie. Al jarenlang hebben we hiervoor de Nationale Geo-Informatie Infrastructuur (NGII), een samenwerkingsverband van publieke partijen. Onder regie van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zorgen zij voor het inwinnen, beheren en ontsluiten van geodata.
Zicht op Nederland
Het Beraad voor Geo-informatie wil dat ruimtelijke informatie een integraal en compleet beeld geeft van onze leefomgeving. Iedereen moet over dit beeld kunnen beschikken. Het moet niet alleen de huidige situatie laten zien, het moet ook mogelijk maken om toekomstbeelden te schetsen, kansen en uitdagingen te tonen en de gevolgen van mogelijke ingrepen te simuleren. De NGII in zijn huidige vorm is daarvoor niet toereikend. Daarom hebben we de visie ‘Zicht op Nederland’ ontwikkeld.
Lees meer over dit onderwerp op de website ’Zicht op Nederland’.